Dag 12

028:35.00N 041:42.00W
 
 
Hei folkens.
Etter at jeg sendte bloggen i går så jeg på radaren at en meget vannrik byge tok kraftig innpå meg. Ingen problem tenkte jeg , den har sånn fart at den passerer fort. Det gjorde den ikke. Den stoppa rett over båten, og der lå den og pøste ut regn i ufattelige mengder , i en halv time. Jeg sa jeg ønska meg båtvask, men dette var i overmål. Den ville vel kanske ikke slurve med vasken.
Kristin, den klesvasken du hengte opp på snora under solcellepanelene akter før du reiste hjem. ble søkkvåt i bygen. Det har de selvfølgelig blitt hver gang det har regnet. Jeg har bare ikke lagt merke til at de hang der. Jeg har tatt inn mesteparten nå.
Ved åtte tiden i går kveld ser jeg et lys bak meg i horisonten. Ser på radaren og AIS at det stemmer,her kommer en båt. Via AIS ser jeg at det er en båt som er 60 meter  lang og 12m bred.
Etter hvert tar den meg igjen, og når den ligger rett på siden av meg hører jeg på VHF radioen.  Quiet Place this is mega yacht “Diamonds Are Forever” De er ikke snau, har “mega yacht” med i oppkallet på VHF-en. Jeg spurta ned trappa og svarte. Engelsk båt. Hyggelig mann, vlle bare vite hvordan det stod til.  Så spurte han hvor mange vi var ombord, de var tretten.  Og jeg svarte jo ærlig, nei det e bare mæ. Så svarer han: Then it is a quiet place.   That`s correct sir, svarte jeg. De seiler Middelhavet om sommeren, og Caribbean om vinteren.
Ser ut til at jeg er kommet inn i et område med bygeaktivitet hele tiden natt og dag. Det er kun regn, nesten ikke vind i det hele tatt. Går derfor for  motor. Det er er pga byger rundt over allt et oppjaga hav. Akkurat som Rakkebåan(er det sånn det skrives?) utenfor Vestfold. Bølgene har ikke noen definert retning. Uten seil oppe som stabiliserer båten, ruller den en god del.
Det var en som spurte i går (husker ikke navnet) hvorfor en ikke kunne ha begge seilene oppe bestandig.
Hvis vinden kommer i området litt på siden bakfra. Ikke helt rett bakfra aldså. Da må seilene (Forseil og Stor seil stå ut til samme side. Da er det jo lett å tenke seg at det seilet som er nærmest vinden, aldså Storseilet vil skjerme for vinden til forseilet (Genoa ) Og når seilet blir fratatt vinden, blir det sur og gretten,og begynner å slamre og lage bråk.  Akkurat som oss mennesker når vi blir fratatt noe eller blir neglisjert, da begynner vi ofte å slamre og lage bråk.  Dette støyer noe voldsomt og er ubehagelig i en seilbåt. Seilet røsker og river i riggen og lager mye stygg lyd.
Dette vil vi ikke sitte å høre på. Det sliter også veldig på seil ,rigg, tauverk, blokker osv. Derfor ruller vi seilet inn, så slipper vi å sitte å høre på at seilene krangler om vinden.
I dag passerte jeg halvveis. Jeg har 1380nm til Puerto Mogan. En sjarmøretappe. Det meldes om fine forhold i mange dager fremmover
 
 
Hilsen Jan

Legg inn en kommentar