Dag 12

028:35.00N 041:42.00W
 
 
Hei folkens.
Etter at jeg sendte bloggen i går så jeg på radaren at en meget vannrik byge tok kraftig innpå meg. Ingen problem tenkte jeg , den har sånn fart at den passerer fort. Det gjorde den ikke. Den stoppa rett over båten, og der lå den og pøste ut regn i ufattelige mengder , i en halv time. Jeg sa jeg ønska meg båtvask, men dette var i overmål. Den ville vel kanske ikke slurve med vasken.
Kristin, den klesvasken du hengte opp på snora under solcellepanelene akter før du reiste hjem. ble søkkvåt i bygen. Det har de selvfølgelig blitt hver gang det har regnet. Jeg har bare ikke lagt merke til at de hang der. Jeg har tatt inn mesteparten nå.
Ved åtte tiden i går kveld ser jeg et lys bak meg i horisonten. Ser på radaren og AIS at det stemmer,her kommer en båt. Via AIS ser jeg at det er en båt som er 60 meter  lang og 12m bred.
Etter hvert tar den meg igjen, og når den ligger rett på siden av meg hører jeg på VHF radioen.  Quiet Place this is mega yacht “Diamonds Are Forever” De er ikke snau, har “mega yacht” med i oppkallet på VHF-en. Jeg spurta ned trappa og svarte. Engelsk båt. Hyggelig mann, vlle bare vite hvordan det stod til.  Så spurte han hvor mange vi var ombord, de var tretten.  Og jeg svarte jo ærlig, nei det e bare mæ. Så svarer han: Then it is a quiet place.   That`s correct sir, svarte jeg. De seiler Middelhavet om sommeren, og Caribbean om vinteren.
Ser ut til at jeg er kommet inn i et område med bygeaktivitet hele tiden natt og dag. Det er kun regn, nesten ikke vind i det hele tatt. Går derfor for  motor. Det er er pga byger rundt over allt et oppjaga hav. Akkurat som Rakkebåan(er det sånn det skrives?) utenfor Vestfold. Bølgene har ikke noen definert retning. Uten seil oppe som stabiliserer båten, ruller den en god del.
Det var en som spurte i går (husker ikke navnet) hvorfor en ikke kunne ha begge seilene oppe bestandig.
Hvis vinden kommer i området litt på siden bakfra. Ikke helt rett bakfra aldså. Da må seilene (Forseil og Stor seil stå ut til samme side. Da er det jo lett å tenke seg at det seilet som er nærmest vinden, aldså Storseilet vil skjerme for vinden til forseilet (Genoa ) Og når seilet blir fratatt vinden, blir det sur og gretten,og begynner å slamre og lage bråk.  Akkurat som oss mennesker når vi blir fratatt noe eller blir neglisjert, da begynner vi ofte å slamre og lage bråk.  Dette støyer noe voldsomt og er ubehagelig i en seilbåt. Seilet røsker og river i riggen og lager mye stygg lyd.
Dette vil vi ikke sitte å høre på. Det sliter også veldig på seil ,rigg, tauverk, blokker osv. Derfor ruller vi seilet inn, så slipper vi å sitte å høre på at seilene krangler om vinden.
I dag passerte jeg halvveis. Jeg har 1380nm til Puerto Mogan. En sjarmøretappe. Det meldes om fine forhold i mange dager fremmover
 
 
Hilsen Jan

5 tanker om “Dag 12

 1. Fy søren, Jan. Det er utrolig spennende å følge deg på bloggen. Leser hver dag! Fantastisk reise som dere vil ha som et stort minne for livet. Er det mulig for meg å pensjonere meg som 47-åring og begynne å leve livet? Tore

  • Hei igjen.
   Takk for underholdende skriving. (ler godt). Håper du har det bra der ute. Snart er det bare sjarmøretappen igjen.
   Vi venter som sagt på deg, og er på nedtelling.
   Steinar var hos Maria Therese i dag. Båtplass ikke noe problem. Mest sannsynlig den samme som du har hatt; i alle fall samme pir.
   Men, hun vil ha beskjed to dager før du kommer.
   Steinar prøvde å ringe deg på satellitt i går; uten hell….
   Fortsatt god seilas. Håper du har nok mat….
   Steinar hilser.

   P.S. Går du tom for diesel, så kan vi komme deg i møte med noen kanner utenfor moloen her (viss du ikke må opp til Azorene da) D.S.
   Hlin`s Crew.

 2. En liten hilsen fra meg og Jan. Må si du imponerer med utfyllende blogg!! Leser jeg en smule kjedsomhet mellom linjene ? Godt å høre at du treffer levende mennesker mennesker som du kan snakke litt med… Er ikke mye å hente hos flygefiskene… Nå sitter vi på lørdagsjazz i Stavern , Ole Mathisen sitt new York band.. God seilas videre.

 3. Hei Jan. Sniker meg inn på Evas I Pad. Hvilken type Yanmar motor har du? Da kan jeg sende mer korrekte
  data på din motor. Har sjekket ditt forbruk mot Yanmars 2 sylinder og 3 sylinder utgaver, av dagens motor – din motor går iallfall rimeligere enn fabrikkens forbruks oppgaver for disse ved 1350 rpm.
  God tur på siste etappe.
  Dag

Legg inn en kommentar