Dag 10

028:17.50N 046:49.00W
 
I natt gikk motoren hele tiden. I morges så det ut til å bli en helt,nesten da, stille dag. Men plutselig så øka vinden på til rundt 5-7 mps, retning litt på siden bakfra, og demed kvelte jeg motoren, Nå har det gått unna med 6-8 kts hele tiden. Nå spiser jeg distanse igjen. Grunnen til at det blir såpass høy hastighet er at det ikke er noe bølger. Båten sklir gjennom vannet med lite motstand. Dag, hvis du leser dette.Du er jo motorkyndig, også. Jeg noterte hva motorens timeteller stod på da jeg toppet dieseltanken. Så har jeg gått 35 timer med 1350rpm. Nå toppet jeg tanken på nytt til det randt over, og fyllte 50 liter. Det blir jo 1,4 liter pr time. Er det mulig. Yanmar inportøren i norge kan ikke svare meg på hva motoren skal bruke pr time.
Nå har vinden dreid litt og kommer mere rett bakfra. Da har forseilet kommet i le for storseilet, og dermed begynnt å blafre. Så nå må jeg rulle inn et av seilen. Det har blitt litt mere sjø nå, båten ruller mer. så det går ikke å spre seilene vær sin vei. Et av seilene må inn. Får vurdere hvilket..
Jeg har ennå ikke i dag lastet ned (via satelittelefonen)  hvilke vær prognoser meteorologene siden i går har kokt ihop. Det blir jo spennende.
Hvis jeg klarer å fange en flyvefisk levende,( de havner jo på dekk hele tiden)  så skal jeg putte den i vaskestampen til Kristin. Så kan jeg jo sitte der å prate med den.
Jeg kunne jo lært den noen triks. Jeg har jo fløyet noen timer jeg også.
Håper dere forstår hva jeg skriver. Jeg er så langt fra å være forfatter som det er mulig å komme.
 
Hilsen Jan   mer i neste episode

5 tanker om “Dag 10

 1. Hei Jan. Vil bare gi deg litt ekstra ros for bloggen og måten du skriver på . Det er fornøyelig lesning, jeg loggere meg på hver dag for å følge reisen og dine særdeles gode kommentarer om livet om bord. Mye står mellom linjene, og du har jo en vanvittig god evne til å formidle hvordan du har det med store og små hverdagslie hendelser. Lykke til videre på reisen, du er skikkelig dyktig med det du gjør. Vi følger deg, og ønsker deg gode seilforhold – nyt 🙂 Hilsen fra Tor og resten av gjengen i Harstad..

 2. Hei Jan
  Godt å høre at alt er som forventet – vekslende vinder og gode dager.
  Har sent to meldinger tidligere muligens feil ved sending…? Hadde vært greit å være mannskap men har det gjerne tilgode.
  Har gjort noen kalkyler på forbruk basert på forbrenning/effekt på diselmotorer av litt annen størrelse men verdiene ligger trolig nært verdiene for din motortype.
  Når jeg bruker dine observasjoner (50 liter på 35 timer) ved 1350 rpm har jeg funnet følgende:
  Ved 1350 rpm yter din motor ca. 7,9 hk
  » 1800. » «. ca. 10,5
  2000. ca. 11,7
  2400. ca. 14,0
  Forholdet forbrenning og effekt som jeg har benyttet er: 0,180liter pr.Hk, pr. Time.
  Når jeg ser på forholdet mellom rpm og forbruk og timer får du ovenevnte ca. Hk
  ved nevnte rpm.

  «Henger dette på greip»
  God tur videre – heldiggris
  Dag

  • Hei Dag. Jeg har lært at det går med 0,222 liter pr hk pr time. Dersom motoren gir 6,5 hk ved 1350gm så bruker den ca 50 l på 35 timer. Det henger ihvertfall ikke på greip. Flott blog Jan har!!

 3. Tusen takk for sist, og flott uke i båten!
  Morsomt å lese om turen og følge med hvordan det går over det store hav 🙂
  Høres ut som du har kontroll! Masse god tur viderer:)

 4. Er det ikke lurt å krysse slik at du har vind i begge seilene. Jeg er ikke seiler, men om man opprettholder større fart med begge seilene, vil du vell vinne distanse. Hva sier eksperten ?

Legg inn en kommentar