Dag 8

027:36.28N 051:23.00W
 
Hei Folkens.
Da har jeg vært over en uke til sjøs. Det har gått veldig greit.Sloss de første dagene med motvind og av og til høy sjø. Noen få tekniske problemer.
Jeg har en lekkasje mellom “underskrog og overskrog” som gjør at jeg må lense hele tiden. Jeg har fått tetta sånn midlertidig noe.
Jeg ringte Heitmann, firmaet som solgte oss båten, de skulle ordne opp (sa de) når jeg kom til Mogan. Så nå er jeg kommet inn i lensenes tid. Jeg seiler lens
Lenser båten
Og slår lens på do.
Været er perfekt. 8-10 mps moderat sjø og 28 grader i lufta. Holder ca 7.5 kts i gjennomsnitt dvs 180nm i døgnet. Det er nesten like langt som Gardermoen –Trondheim  pr døgn.
Ser på plotteren at jeg har 1890nm til Mogan.  11-12 døgn kanskje.
Den Norske båten Paquita som vi/jeg har kontakt med er nå 1500nm fra Azorene, som de skal til. De har nå lite vind og det går sakte.
Verbena får jeg ikke kontakt med. Kristin kunne du se på bloggen til All-linn om de fremdele skal møte Verbena ute i atlanteren.
Det er vanskelig  med bare seiling å produsere nok strøm til å holde kjøleboksen gående. Da måtte jeg ha startet motoren for å lade. Det har jeg valgt bort, både med hensyn til dieselbeholdningen som jeg kan komme til å trenge senere, og støy. Så nå får jeg bare håpe at pølser og ost tåler et litt varmere miljø.
 
 
Tilbake i morgen
Hilsen Jan
 

Dag 7

26:46.70N 54:33.50W
 
Hei.
I løpet av natta kom aldså heldigvis vinden (medvinden) 10 –11mps. Så nå går det kjempefint. Har ikke tatt ned været i dag, men kan se at jeg ligger i utkanten av et kjempesvært lavtrykk. Og hviss det vedvarer får jeg god unnabør resten av turen.
Jeg prøver nå å gå enda litt nærmere lavtrykket for å få bedre fart. Ja mens jeg skriver fikk jeg lønn for strevet. Nå er jeg oppe i 11kts med bare to små seilfliker ute.
Det er nok bare rundt 3 meter sjø. Ja her blir det visst noe mer
Nå begynner radaralarmen å ta bygene på babord som båter. Piper og varsler hele tiden.
Ja Stig du var jammen god med den barberinga da du var. Perfekt barbering (uten speil) og ikke en scratch.
Nå må jeg opp å passe på.
 
Hilsen Jan

Dag 6

26:26.00N 57:13.00W
 
Hei folkens.
Idag har tiden gått til å prøve å bestemme seg til skal jeg starte motoren (pga lite vind) eller skal jeg ikke. Hver gang jeg går bort til startknappen, så blåser det litt opp, og så lar jeg være å starte. Ellers så stoppa min kjære dekksspylepumpe. Skrudde den i biter og fant masse rart den hadde sugd i seg, men nu går den. Dere vet en dag uten spyling er en dag uten mening.
For to dager siden (da det blåste med mye sjø) fant jeg ut at jeg måtte barbere meg. Ullpleddet jeg bruker å ha over meg om natten satte seg fast i sjeggtustene og klødde noe voldsomt.
Saken var nemlig at barbermaskinen hadde gått i dørken og var fullstendig knust.(den var nok dårlig fra før) Men heldigvis hadde Kristin kjøpt inn barberhøvel til meg. Vel og bra.
Men jeg har aldrig brukt barber høvel i hele mitt liv. (barbermaskinen var jo oppfunnen da jeg fyllte 16 og fikk sjegg) Dette kunne jeg lite om.
Etter å ha smurt meg inn med en blanding av sjampo og såpe (hadde ikke skum) gikk jeg i gang.(det blåste 15mps og mye sjø) Først synes jeg det gikk veldig bra. Sjegget forsvant,men det gjore noe annet også. Jeg raka av meg masse hud ,blødde over hele ansiktet. Skal ikke påstå at badet var rødt,men det var ikke langt unna.
Så nå går jeg med plaster over hele ansiktet. Jeg tror ikke jeg mistet så mange liter med blod.
Ellers hører jeg prat på VHF en, så det er båter rundt omkring.
Nå bråker det fælt i seilene. Lite vind. Jeg bryter ikke lydmuren akkurat.
Kommentar til Stig fra Nostra Vida. Hei Stig, ja det er mye en kan gjøre noe ved her til sjøs, men de kreftene som viste seg var utrolige. Her har man ikke mye å stille opp med.
Jeg kobla fra alt utstyr, og hvor lå den sekstanten egentlig.
Ellers takk til alle som skriver kommentarer
 
Hilsen Jan

Dag 5

025:58.40N 058:36.58W
Hei da er jeg langt inne i dag fem.
Starta ganske kjedelig  med  bortimot null vind og motorkjøring.
Etter noen  timer ser jeg et seil i horisonten. det viser seg at båten kommer rett imot meg. Jeg skrur på VHF-en. Med en gan hører jeg en som kaller.
Det viser seg å være en Danske. Han hadde lite værinfo. så han ble glad for å bli oppdatert. Dermed så slo han følge med meg. Det passet meg bra av to grunner.
Godt med selskap den ene grunnen. Den andre var at plutselig ser jeg et langt tau henge etter båten. Der kan det jo ikke henge.
Tok kontakt med Dansken, som manuvrerte båten tett bortom meg mens jeg dykket ned og fikk fjernet taurasket. Måtte sloss med et par haier, men sånn er det her ute .
Nå seiler vi med en fire –fem hundre meters avstand.
For et par dager siden kom noen delfiner å hilste på. Og selvfølgelig flyvefisk på dekk.
Har lite vind nå, men det går vel i 5 kts.
 
Hilsen Jan

Dag 2

023:16.20 061:24.30
 
Ja da er dag 2 tilbakelagt. det er fremdeles fine forhold.   8-10 mps moderat sjø. I natt hadde jeg uvær (ikke vind) med lyn torden og regn i overmål.
jeg, puter og hele båten nærmest var søkkvåt. Det stod på i to stive timer. Glad jeg ikke ble grilla av lynet. Det er umulig å svinge unna dette her.
S/Y Paquita som ligger 200NM unna var utsatt for det samme.
Jeg seiler på denne kursen i to døgn til for så å svinge østover dersom allt går etter planen med vindforholdene.
Tilbake i morgen kveld,  norsk tid.
 
Hilsen Jan